top of page

Krever kontroll på norsk våpeneksport


USA var Norges største våpenkunde i 2023: - Hårreisende når vi vet at USA donerer våpen til Israel med norske våpendeler, mener leder i Changemaker. 


14.06.2024 - I dag kom den årlige eksportkontrollmeldingen fra Utenriksdepartementet, som viser hvor mye våpen og annet krigsmateriell Norge solgte i 2023, og til hvem. Blant annet viser tallene at eksporten til USA var på 2,14 milliarder kroner. Dette får Marte Hansen Haugan, leder i utviklingsorganisasjonen Changemaker, til å reagere kraftig.


-USA forer Israel med våpen som inneholder norskproduserte deler, samtidig som Israel etterforskes for folkemord og mer enn 36 000 palestinere er drept på syv måneder, sier leder av Changemaker, Marte Hansen Haugan. 


Med dagens regelverk kan ikke Norge legge noen føringer for hvilke land USA videreselger norskproduserte våpen til. Derfor kan USA selge norske våpen til Israel, til tross for at Norge selv har bestemt seg for ikke å selge til Israel. For eksempel har den norskproduserte rakettkasteren M72 blitt sett brukt av Israels soldater. Nylig ble det også kjent at Kongsberg Gruppen skal levere missiler til amerikanske F-35 jagerfly, som USA selger til Israel


-At norske våpen og våpenkomponenter blir brukt av et land vi selv velger å ikke selge direkte til vitner om mangelfull kontroll i våpeneksporten, sier leder av Changemaker, Marte Hansen Haugan. 


Changemaker har jobbet med våpeneksport i mange år, og har utallige ganger uttrykt alvorlig bekymring over at Norge ikke praktiserer sluttbrukererklæring med re-eksport klausul. 


-Det er uholdbart at norske våpenkomponenter ender opp hos stater som bryter menneskerettigheter og begår krigsforbrytelser. For alt vi vet bidrar våre komponenter til de umenneskelige lidelsene i Gaza vi stadig ser bilder av, sier leder av Changemaker, Marte Hansen Haugan. 


Changemaker savner reell kontroll i norsk våpeneksport, og krever at Norge innfører sluttbrukererklæring for samtlige handelspartnere.


-En nasjon som fremmer fred og internasjonal rett kan ikke lukke øynene for de potensielle konsekvensene av egen våpeneksport. Det er på overtid at politikerne tar ansvaret de har for å stramme opp eksportkontrollen, sier Marte Hansen Haugan, leder av Changemaker.

29 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page