Vil redde verden fra Sør Trøndelag

Åsne Hanto – 16.2.2018

PRAKTIKANT: Knut skal være praktikant i Changemaker i åtte uker.

Knut Rosmo er idealist på sin hals og vil redde verden fra et hjemmekontor i Trondheim. Møt Changemakers nye praktikant.

Knut er praktikant i Changemaker og skal jobbe med Årssalmlingen, Fasteaksjonen og Globale Trender frem til slutten av april.

Hvem er du?

– Jeg er en 24 år gammel odelsgutt fra Skaun i Sør Trøndelag. Jeg studerer utviklingsstudier, jobber på skole ved siden av studiene og er aktiv i Fagforbundet Ung.

Odelsgutt? Skal du bli bonde?

– Mnja, jeg skal i hvert fall flytte tilbake til Sør Trøndelag en gang.

Nuff said. Du er ikke blitt helfrelst på Oslo?

– Nei, jeg gleder meg til å bli gammel i Trøndelag. Ting er mer behagelige der, alt går i et trivelig tempo. Jeg vil ikke ha et latmanns liv, men jeg liker stemningen der bedre enn i Oslo.

Hva gjør du i Oslo da?

– Jeg studerer og er engasjert i organisasjonslivet. Har alltid vært med i politiske organisasjoner, alt fra Natur og Ungdom til Bygdeungdomslaget og Sosialistisk Ungdom, før jeg ble med i fagbevegelsen.

Det var ikke lite. Har du en hjertesak?

– Jeg er veldig opptatt av at vi får på plass et forbud mot vikarbyråer. Selskaper leier inn folk på dårlige kontrakter med dårlige arbeidsvilkår og få rettigheter. Folk som jobber gjennom vikarbyrå har livet sitt på vent og får ikke stabilitet, og får heller ikke lov å søke lån i banken. Det er det verste som har skjedd arbeidslivet på mange år.

Hva driver deg i ditt politiske arbeid?

–Det er veldig trivelig å være i organisasjoner sammen med andre. Og så ønsker jeg å jobbe for rettferdighet. Man kan ikke løse verdens problemer aleine, men om man står sammen kan man skape forandring. Jeg drives av å se forandring og å skape endring gjennom politisk engasjement. Jeg kunne godt tenkt meg å jobbe med menneskerettigheter og rettferdighet i en eller annen organisasjon.

Poetisk. Men kan du gjøre det fra Sør Trøndelag?

– Hjemmekontor? Neida, det er jo et internasjonalt miljø i Trondheim også.

Mhm, jeg hører du sier det. Men, du er jo trønder. Har du et bra partytriks?

– Haha, ikke som du kan skrive om der.

Hmm, okei, la gå. Hva er det mest spennende stedet du har vært?

– Vest Sahara. Reiste dit med Støttekomiteen for Vest Sahara og fikk høre mange historier om hvordan mennesker blir undertrykt av marokkanske myndigheter. Jeg ble helt rystet da vi fikk se politivolden som saharawiene utsettes for. Jeg anbefaler alle å reise dit hvis man får muligheten.

Hvilke av nittitallsheltene ville du helst sett på konsert - Eminem, Justin Timberlake eller Britney Spears?

– Eminem er en sytepave. Av dem ville jeg nok sett Timberlake, fordi han ikke er Britney. Men av nittitallsheltene vil jeg heller se Doctor Bombay! Jeg så ham på oktoberfest i fjor. Han hadde en tjue minutters konsert. Det var skikkelig gøy!

Fett! Nå vet jeg hvem jeg skal på konsert med i sommer! Masse lykke til i Changemaker og med å redde verden!