Stortinget har talt - Kull er ukult!

Politisk utvalg for klima og miljø – 5.6.2015
Let's all now say farewell

I dag vedtok Stortinget at Oljefondet skal trekke sine investeringer i selskaper hvor over 30% av virksomhet er kull. Saken har fått stor oppmerksomhet over hele verden, og blitt en av de største snakkisene på klimaforhandlingene som foregår denne uken i Bonn.

– Det er en kjempeseier for Norge, verden og klimaet, sier leder i Changemaker, Hanne Sofie Lindahl. Changemaker har jobbet for å få et mer klimavennlig Oljefond i over ti år, og kravet om at Oljefondet skal ut av kull er et av kampanjekravene i Changemakers nye klimakampanje som lanseres i slutten av juni.

– Det er rått å kunne si “check” til et kampanjekrav før kampanjen har begynt”, sier hun og skryter av den massive jobben Framtiden i våre hender og andre miljøorganisasjoner har gjort for saken.

Viktig globalt

Vedtaket er også det største som har skjedd for den verdensomspennende divestment-bevegelsen. I internasjonale medier får Norge skryt for å gå først og tråkke opp sporene for andre store fond. I følge en rapport utgitt av Carbon Tracker Initiative vil investeringer i kull ikke vil være lønnsomme i et langsiktig perspektiv.

På klimaforhandlingene har denne saken fått stor oppmerksomhet. Dersom den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal overstige 2 grader trengs det strukturelle endringer. Vi må snu de store pengestrømmene, og nå går Norge foran som eksempel.

– Det er en slik type endring vi trenger, sier Hanna-Marie T. Sørensen, som er påtroppende leder for den nye klimakampanjen til Changemaker. - Jeg kan ikke avsløre noe enda, men kampanjen blir så sykt bra, fortsetter hun. I året som kommer skal Changemaker sette Norges klimainnsats på prøve. Det innebærer at Norge må vinke farvel til oljealderen, og starte eventyret mot framtidens fornybare og bærekraftige samfunn.

Fem prosent til fornybart

Kullselskapene i Oljefondets portefølje står for 23% av verdens årlige kullproduksjon. Uttrekket vil dermed påvirke ca. 122 selskaper rundt omkring i verden og gjelder en totalsum på 67,2 milliarder.

Det er på tide å tenke på hvor disse pengene skal investeres, sier Hanne Sofie. Oljefondet er nødt til å investere aktivt i selskaper som produserer og distribuere fornybar energi. Tilgangen på kapital i fornybar energi er et hinder for utbyggingen av fornybar kraftproduksjon. Her mener hun Oljefondet kan spille en stor rolle, ved å øke de miljømerkede investeringene til 5 prosent, eller rundt 350 mrd. kroner.

Snakkis i Bonn

Hanne Sofie og Hanna-Marie deltar i disse dager på klimaforhandlingene i Bonn. De har fått massevis av gratulasjoner fra folk som har fulgt saken. Til og med den norske delegasjonen gratulerte norske miljøorganisasjoner, som skal ha mye av æren for verdens største deinvestering hittil. Så Changemaker-delegatene oppfordrer alle til å feire godt, og glede seg til kampanjelansering som er rett rundt hjørnet.

Følg Hanne Sofie og Hanna-Maries daglige oppdateringer på Changemakers blogg.