På oppdrag for å forandre verden

Redaksjonen – 28.3.2019

Tre vidt forskjellige ungdommer, tre ulike missions, men med èn ting til felles: de har alle et brennende ønske om å dele det de har lært og engasjere flere til å bry seg. Dette er fortellingene til de tre deltakerne i ungdomsserien Mission:Impact.

Mission:Impact er en ungdomsserie i regi av Forum for Utvikling og Miljø som følger tre unge deltakere med tre ulike missions. Oppdragene er knyttet til brennaktuelle politiske temaer knyttet opp mot FNs bærekraftsmål.

Victoria (20) setter seg inn i problemstillingen om norsk våpeneksport, og reiser til en flyktningleir i Hellas hvor hun får høre historiene til jevnaldrende som har flyktet fra krigen i Jemen. Kim (27) lærer om skatteparadiser, og reiser til Texas for å se konsekvensene av kapitalflukt og de sosiale ulikhetene den skaper på nært hold. Penelope (14) drar til Mausund i Trøndelag, hvor omfanget av store mengder plastavfall i fjæra og havet gjør et stort inntrykk.

VICTORIA (20)

Dersom man går inn på Victorias YouTube-kanal, kan det ved første øyekast se ut som en helt alminnelig blogg, med videoer om sminke, “challenges” og morsomme påfunn. Men Victoria har så mye mer å by på. Hun engasjerer seg for alt fra mobbing til uteliggere, og nå: norsk våpeneksport.

Victoria hadde ingen anelse om at Norge er involvert i våpeneksport. Når jeg spør henne om temaet og opplevelsene hun hadde under serien, blir hun tydelig engasjert, men legger ikke skjul på at det var utfordrende.

- Det å møte viktige mennesker med makt i Norge, og det å rett og slett skulle kjempe for et utrolig nedsnakka tema. For som sagt, jeg har alltid vært engasjert i urettferdighet, så hvorfor har ikke jeg hørt om det her da?

Under prosjektet får hun møte folk fra den norske våpenprodusenten Nammo. Dette var etter at hun hadde vært i Hellas og sett konsekvensene av hva våpen og krig hadde gjort med flyktningeneder.

- Jeg var sint, jeg var irritert over hvordan de (i Nammo, journ.anm) snakket om det, hvordan de fremmer det stolt, det at vi lager våpen. Jeg synes det er helt sinnsykt. Etter å ha sittet å snakket med personer som har mistet alt.

Victorias passion har alltid vært å skape en forskjell for andre mennesker. Hennes deltakelse i Mission:Impact har gjort henne enda mer målbevisst på å bruke YouTube-kanalen sin til å nå ut til unge seere med et budskap om å gjøre verden til et bedre sted. I tillegg er hun opptatt av at vi må være bevisst på hvem vi i Norge stemmer frem til makta.

- Vi velger hvem vi stemmer frem, hvem som skal sitte med makta i regjeringen, og hvem som velger å styre dette våpeneksport-showet sitt.

KIM (27)

Kim har elsket Jackass siden han var 9 år gammel. Han sier at han ville gått på veggen ien vanlig kontorjobb, og skulle helst ønske at han kunne leve av å gjøre ville stunts.

Kim kunne ingenting om skatteparadiser før han ble med på prosjektet. På annonsen for å søke om å delta sto det at man skulle sende inn en videosnutt av seg selv, og at man måtte ha et brennende engasjement.

- Så da tente jeg på meg sjøl, og sa at jeg hadde brennende engasjement mens jeg satt der å brant. Og det holdt, tydeligvis, for her sitter jeg nå, sier Kim og ler.

Kim fikk prøve seg som uteligger i Texas i to dager, hvor han møtte folk med ulik bakgrunn som hadde havnet på gata.

- Jeg møtte jo bankmenn som var blakke, og bakere som var sultne, for å si det på den måten. Folk ser jo på uteliggere som at da er du narkoman eller et eller annet. Men det er jo ikke sånn det funker. I hvert fall ikke i USA. Har du ikke forsikring så kan du ende på gata selv om du jobber på Wall Street.

Også det norske samfunnet er rammet av skatteparadiser. Kim skulle gjøre et forsøk på å handle en matpose med produkter som ikke hadde noen form for tilknytning til skatteparadiser.

- Det var jo klin umulig. Jeg fikk kjøpt appelsin, hundemat, og en do-spray, det var det. Resten var liksom tilknytta skatteparadiser på en eller anna måte. Det er helt sinnsykt når du først begynner å nøste i det.

Kim sitt ønske for fremtiden er å engasjere unge til å være med å utfordre de med makta, og endre samfunnet fra bunnen opp. Han drømmer om et rausere samfunn, hvor vi går litt “back to basics”.

- Jeg håper at alle blir litt mer gavmilde, da. Deler litt og ikke er så veldig fokusert på “meg, meg” og at alt skal se så bra ut. Den fasaden der er jeg så forferdelig lei, altså.

PENELOPE (14)

Penelope har engasjert seg for miljøet siden hun var åtte år gammel. Under innspillingen av Mission:Impact møtte hun Erna Solberg, og fortalte henne at hun som barn er redd for fremtiden sin.

- Det har vært viktig for meg å tørre og snakke høyt, selv om jeg er barn.

For Penelope var den største utfordringen med prosjektet at hun opplevde at forslaget om å få på plass et forbud mot visse engangsemballasjer i Norge ikke kom igjennom.

- Å være barn og å vite at problemet jeg skulle forsøke å løse er så skadelig, og faktisk kan endres, men allikevel oppleve at voksne i de posisjonene, finner unnskyldninger, nekter å endre. Det er vondt. Hun understreker at den manglende handlingsviljen blant politikerne oppleves som et tillitsbrudd, og at hun er skuffet over at det gjøres så lite på tross av det vi vet.

- Vi sier vi tror på klimaendringene, klimakrisen, vi sier vi tror på forskningsrapportene, vi sier vi vet at de unges framtid ødelegges, men jeg opplever ikke at det handles som om vi tror det.

- Men jeg fikk også håp, for jeg møtte så mange engasjerte mennesker og jeg opplever at vi er mange som arbeider for en endring.

På spørsmålet på hvordan hun ønsker at verden skal se ut for kommende generasjoner, svarer Penelope at hun ønsker seg en verden med et annet verdisystem enn det vi har i dag, hvor vellykkethet ikke måles i bruttonasjonalprodukt, men i hvorvidt vi klarer å ta vare på hverandre og naturen rundt oss.

- Jeg tror vi ville bli mindre ensomme og lykkeligere da, avslutter hun.

MISSION:IMPACT

Serien MISSION:IMPACT lanseres 2. april, og kan sees på Changemakers facebookside, M:I sin facebookside og missionimpact.no