Magasin

Moddi oppfordrer til gavestopp

18.12.2014

Vi møtte Pål Moddi og cellist Katrine Schiøtt til et intervju om julen. De to musikerne mener at den norske forbrukskulturen i julen har godt over styr, og oppfordrer til å tenke før man drar kortet i desember.

Pål Moddi Knutsen og Katrine Schiøtt

Hvorfor feirer vi egentlig jul? Er det på grunn av den kristne kulturarv at vi fortsatt feirer jul i alle hjem?

- For meg handler julen mest om tilgivelse… Nei, det var jo da han ble født, for helvete, gløm det! Sier Moddi og rister på hodet.

- Jeg vokste opp i en kristen familie der vi hadde høytlesning fra juleevangeliet hver jul. Så jeg har alltid knyttet julen opp mot religion. Mens jeg føler at for mange andre har det vært gavene, tilføyer Katrine.

Det er det materialistiske som står igjen som en grunnverdi for en optimal jul for de fleste nordmenn. Dette må forandres av nødvendighet, mener Moddi.

- Vi blir den første generasjonen som kommer til å oppleve en økonomisk nedgangstid. Det er ikke bare fra et idealistisk standpunkt at vi må forandre forbruksvanene våre, men fordi vi må! Vi må strebe etter en mer bærekraftig jul, forteller han.

Gir heller til veldedighet

Moddi mener at å samle inn penger til veldedighet sammen som familie kan være et godt alternativ til julegavetradisjonen.

- Det er så enkelt som å snakke om gaver i jula. Sett dere ned og snakk om forventningene rundt julen og gaver, sammen, sier han.

Ideen bak dette fikk han på julaften to år siden, da han mottok et pizzafat i julegave fra ei gammel tante.

- Sett dere ned og snakk om
forventningene rundt julen og gaver

- På den tiden hadde jeg ikke noe sted å bo. Jeg kunne heller ikke drasse det med meg. Det var en gave som var helt og holdent ubrukelig for meg. Da slo det meg at dette var en gave jeg fikk, kun fordi man ”må gi”.

- Jeg tok harde grep neste jul. Donerte ti tusen kroner til Norsk Folkehjelp. Alle jeg var glad i fikk et brev der jeg forklarte hva jeg hadde donert i stedet for en gave, forteller han.

En sjokoladekalender på deling

Katrine forteller om sin oppvekst med fem søsken, der fokuset var på famile i stedet for gaver.

- Jeg husker godt da jeg var liten og vi fikk julekalender. Vi var fem søsken som delte en billigkalender fra Rema. Det vil si at vi fikk en sjokolade hver femte kalenderdag. Nå lærer vi barn til at de skal forvente noe dyrt hver kalenderdag frem til et klimaks på julaften. Er det noe de ønsker seg, som er billig, så er det ikke bra nok. Da må man ha noe ekstra. Det er helt på trynet, forteller hun.

- Ja, det blir som da vi var i Paris og fikk valget mellom å ta noen nydelige hvite trapper opp mot Montreslkgjfwdsn eller en liten, trang heis. Hvorfor står alle turistene i lange køer for å ta heisen? Jo, fordi de har bestemt seg for å bruke penger. Slik har det blitt med jul, samt hele eksistensen til mennesket, som handler om å bruke opp det man får inn av penger, forteller Moddi.

Takket nei til oljepenger

Det var klimaengasjementet som satte Moddi på kartet, da de valgte å ikke ta i mot et millionstipend i 2010.

- Det er en uting i Norge at det er tabu å takke nei til penger, ergo du takker nei til muligheter.

Moddi mener det er sleipe PR-triks som skaper illusjonen om at selskapet bak stipendet er en støttespiller for norsk kultur. En rolle han mener tar fokuset bort fra selskapets bidrag til klimaødeleggelse.

Det er trasig at media velger å fokusere på oss som "takket nei"

- De får jo gratis spalteplass for en billig million i alle mediekanaler, som en bedrift som fremmer norsk musikkultur. Det er faktisk jævlig billig reklame!

- Jeg må også påpeke at jeg synes det er trasig at media velger å fokusere på oss som ”takket nei”, i stedet for de artistene som faktisk stiller seg likegyldig til hvor pengene kommer fra, avslutter han.

Artikkelen er reprodusert fra Changemakermagasinet 4/2014. Foto: Anton Fossli Eliasson.