Magasin

Godt nytt år!

05.01.2015

Vi går inn i 2015 med vind i seilene. Dette er året vi skal stoppe våpeneksport til autoritære regimer, og vi skal sette i gang med en ny klimakampanje. Men først skal vi se litt bakover: hva fikk vi til i 2014? (Vær oppmerksom på skryting!)

Leo Ajkic hopper

Skatteparadis

1.januar 2014 fikk Norge sin aller første land-for-land rapporteringslov som krever at norske selskaper skal rapportere på skatten i land der de har virksomhet. Dette var en kjempeseier for Changemaker, som allerede var godt i gang med jakten på ærligheten.

Jakten på ærligheten aksjon.

Jakten på ærligheten aksjon.

Dessverre ble ikke loven like bra som vi hadde tenkt, da den kun gjelder for selskaper i skog- og utvinningsindustrien og da den ikke inkluderer rapportering fra skatteparadiser. Men det viktigste er at vi har fått en lovgivning på plass, og nå skal vi fortsette å pushe for at denne loven skal bli bedre. Opposisjonspartiene, inkludert Arbeiderpartiet, har uttalt at de ønsker å styrke denne loven. Hurra for land for land, og heia Changemaker som skal sørge for at den blir enda bedre.

Vi laget også en utrolig fin nettapplikasjon hvor man kan følge et pengesporet gjennom skatteparadis, i samarbeid med Tax Justice Network. Både Changemaker og Tax Justice Network planlegger å bruke denne i undervisning om økonomisk rettferdighet.

Oljefondet

Da Stortingsmeldingen for Oljefondet ble lagt fram i 2014 foreslo Siv Jensen at Etikkrådet skulle legges ned og at det etiske ansvaret skulle flyttes til Norges Bank. Det synes Changemaker var en ufattelig dårlig idé, fordi den uavhengige etiske forvaltningen av Oljefondet som Etikkrådet gjør i dag er ekstremt viktig.

Vi gikk hardt ut i media og sa at “det å tro at finansfolka i Norges Bank skal veie etiske hensyn over avkastningshensyn, er som å tro på julenissen”. Vi feiret 10 års dagen til Etikkrådet utenfor Norges Bank og krevde en bedre bursdagsgave enn nedleggelse. Etter stor debatt i media og mye press av sivilsamfunnet bestemte en enstemmig finanskomité å ikke legge ned Etikkrådet.

Changemaker vil fortsette å jobbe for å styrke etikkrådets ressurser og er glade for at forvaltningen av Oljefondet fortsatt innebærer uavhengige etiske vurderinger.

Skal vi stanse?

SommerSNU i Kristiansand (hvor vi endelig fikk besøk av Einar Lunde og Tomm Kristiansen) gikk startskuddet for diktatoreksport-kampanjen, og det gikk ikke lang tid før samtlige ungdomspartiledere stilte seg støtt bak kravene om å stoppe den norske våpeneksporten til autoritære regimer. I løpet av høsten har det vært aksjoner, seminarer, rapportlansering, underskriftsinnsamling, diktatorkveld, infoturné, og møter på løvebakken.

IMG_4344

Vi er stolte over hva hele organisasjonene har fått til i høst, og gleder oss veldig til å få en skikkelig diskusjon om den norske våpeneksporten, når dette skal diskuteres i Stortinget litt senere i vinter.

Apropos våpen, i januar vedtok Stortinget at Norge ville gjøre den internasjonale våpenhandelsavtalen Arms Trade Treaty (ATT) til norsk lov.

ATT er en sak Changemaker har jobbet med i mange år, og vi ble selvfølgelig overlykkelige da avtalen bare måneder etterpå, i april, faktisk ble vedtatt av FNs generalforsamling! “Verden bevegde seg litt i riktig retning denne uka” sa daværende leder for fredsutvalget, Fredrik Løkting Hasselberg.

Avtalen trådte i kraft på julaften i fjor, og selv om den er langt fra god nok, var den en etterlengtet julegave.

Litt av alt det andre..

Kirkens Nødhjelp gjennomførte fjorårets TV-aksjon, med vann som tema. I den forbindelse kastet vi oss rundt og gjennomførte nærmere 500 døgn “under vanngrensa” - det vil si på 30 liter vann om dagen. Og vi fikk Leo Ajkic til å hoppe gjennom en behovspyramide på NRK!

I samme måned kom også forslaget til statsbudsjett for 2015, et budsjett som utløste sterke reaksjoner hos de frivillige organisasjonene som jobber med opplysningsarbeid om utviklingspolitiske spørsmål. Infostøtten, som går til slikt arbeid, ble nemlig foreslått kuttet drastisk. Reaksjonene ble imidlertid hørt, og infostøtten reddet, med hjelp fra KrF og Venstre.

Changemaker har holdt seg med rundt 15 lokalgrupper gjennom året, og hatt en kjempeaktivitet rundt om i landet. Demokratiet er også i god form, for på siste landsstyre var det rekordmange delegater!

Leo Ajkic hopper

Leo Ajkic er human angry bird.

Fra Lima til Paris

I løpet av 2014 var klimapanelets femte hovedrapport ferdig. Denne forteller oss mer om det vi vet fra før: det er ille, og det haster. Mot slutten av året var Torkil, Håvard og Ingrid i Lima for å følge de internasjonale klimaforhandlingene.

Det var ingen som ventet de store resultatene i Peru, men det er det imidlertid veldig mange som gjør når de neste forhandlingene finner sted i Paris i desember. Her skal det enes om en ny, global klimaavtale som skal tre i kraft fra 2020. Det som skjer i forkant av, og under, dette møtet, blir ett av de virkelig store temaene i 2015.

At 2015 blir et klima-år blir bare enda klarere når Changemaker lanserer den neste hovedtemakampanjen til sommeren.

Rettferdig nytt år!

Det er ikke alt som får plass i en liten artikkel som dette. Alle de større og mindre tingene som vi gjør hver dag. Bare det at så mange bruker fritiden sin til å fortelle folk om norsk våpeneksport eller skrive høringsinnspill til en stortingsmelding er en bragd i seg selv. Takk for at dere gidder!

Vi kommer til å gjøre mange ting annerledes dette året. I løpet av 2014 har vi fått ny leder, nye nestledere, nytt sentralstyre, nye utvalgsmedlemmer, nesten skiftet ut hele kontoret, og ikke minst har vi fått masse nye medlemmer!

Men vi kommer også til å holde på med akkurat det samme som vi har gjort i tjueto år, nemlig å gjøre verden litt mer rettferdig.

Godt nytt år!

 

PS! Er det noe som mangler - skriv det i kommentarfeltet!