Kampanjetips for lokalgrupper og enkeltmedlemmer

Anne Sofie Lid Bergvall – 30.6.2017

Gratulerer!

Dersom du har kommet hit har du vist at du tar problemene i skattesystemet vårt på alvor, og er klar for å hjelpe politikerne med systemoppdateringen.

Det kan du gjøre på flere måter, enten du vil sitte i sofaen hjemme, eller aksjonere utenfor kommunehuset.

PS. Lurer du på hvor du får tak i ting til å skrive leserinnlegg, holde foredrag og mer? Sjekk nederst på siden.

Påvirke beslutningstakere

Send påminnelse og poke en politiker

Du/dere trenger: Internett, facebookkonto eller twitterkonto

Hvorfor: Ingen liker oppdateringer, de tar lang tid og kan virke skumle. Men hvis du ikke gjør det blir mobilen din treg og ubrukelig, og fungerer ikke som den skal. Det samme kan sies for skattesystemet. Politikerne har utsatt oppdatering så lenge at de har glemt det ut. Derfor trenger de en påminnelse.

For at politikerne skal huske å oppdatere trenger de ikke bare påminnelser, men også en liten dytt i rett retning. Derfor kan du også “poke” din politiker på facebook slik at de husker å oppdatere

Framgangsmåte: Send en melding på Twitter eller Facebook her


Ta opp saken med dine lokale politiker

Du/dere trenger: Mot og Changemakerånd

Hvorfor: I disse valgtider er Stortingspolitikere tilbake i fylkene sine for å sanke stemmer til Stortingsvalget 11. september. De står på stand, deltar på arrangementer og debatter og er generelt veldig synlige. Det kan du utnytte til å minne dem på å oppdatere skattesystemet. .

Framgangsmåte: Gå på debatter, møt dem på stand og send dem en melding på sosiale medier. Bruk valgkampen til å utfordre dem, eller hei dem frem for at de skal ta ansvar for at oppdateringen skjer.

Tips:

  1. Lag store plakater der det står “oppdatering”. Gå på en debatt. Hver gang politikerne nevner ordet skatt, løfter du oppdateringsskiltet i været.
  2. Du kan også jobbe med oppdateringen lokalt opp mot kommunestyret. Det er mulig å få kommunestyret til å erklære kommunen en skatteparadisfri sone, slik at de jobber for at ingen selskaper i kommunen skal bruke skatteparadiser, eller at alle selskaper kommunen kjøper varer eller tjenester skal være skatteparadisfrie. Les mer her.

Få lokalt næringsliv med på laget

Du/dere trenger: Pågangsmot, positiv innstilling, utskrift av opprop og Changemakerånd

Hvorfor: Alle selskaper er ikke med på kapitalflukten. Det er kun de rikeste selskapene som gjemmer unna pengene sine. At de store multinasjonale selskapene snylter på skatten går også ut over de lokale bedriftene som betaler skatten: de store tjener på å bryte reglene, mens de mindre ikke klarer å konkurrere. Derfor vil lokalt næringsliv også tjene på oppdateringen. Dessuten er det en gyllen anledning for bedrifter å vise at de bryr seg om verden, og kan med full rett fronte en mer etisk profil. Det er bra PR, bra for business, og bra for verden! Politikere hører som oftest godt etter når næringslivet uttaler seg om noe, derfor må vi få lokale bedrifter med på laget for å skape nok oppdateringspress til å overbevise politikere.

Framgangsmåte: Les deg opp på kampanjen, print ut oppropet. Ta turen innom og få de med på laget ved å skrive under et opprop.


Få lokalt næringsliv med på laget 2.0

Du/dere trenger: Pågangsmot, positiv innstilling og Changemakerånd

Hvorfor: Alle liker å bli heiet på! Hvis de lokale bedriftene er flinke skattebetalere kan dere vise at dere setter pris på dem, for eksempel vi å gi dem en premie, diplom eller noe annet hyggelig fra deg eller lokalgruppen din. De som betaler skatten sin fortjener å få noe som viser at de også vil ha en mer rettferdig verden, og er med på å bidra. Kanskje det blir så stas å få et “Changemaker-godkjent”-stempel i butikkvinduet, at enda flere bedrifter også vil være med?


Still spørsmål til ditt lokale revisjonskontor

Du/dere trenger: Pågangsmot, positiv innstilling og Changemakerånd

Hvorfor: De fire store revisjonsselskapene (PwC, Deloitte, KPMG, EY) dominerer sitt marked, og har kontorer rundt omkring i hele Norge. I disse selskapene finner vi også noen av de smarteste skatteplanleggerne. Derfor trengs de å utfordres.

Framgangsmåte: Finn ut om de har kontorer i nærheten av der du bor, skriv et spørsmål (eller ta kontakt med Politiske Utvalg for Gjeld og Kapitalflukt gjeld@changemaker.no som kan hjelpe deg/dere å skrive), ta kontakt revisjonsselskapet og spør om de vil være med å oppdatere systemet

Tips: Vær kreativ! Du kan for eksempel spørre om de vil være med på et stunt. Ha med hjulvisp og kremfløte og be dem piske. Det tar kjempelang tid - og er en utdatert måte å lage krem på ;-). Ta et bilde (spør om lov) og legge det ut på instagram med #skatt2_0


Spre informasjon

Skriv leserinnlegg til lokalavisa

Du/dere trenger: Tid og lyst til å skrive

Hvorfor: Det trenger ikke være så vanskelig å komme på trykk i avisa, særlig hvis du bor på et lite sted. Forandring starter ofte på lokalt nivå, derfor er det kjempeviktig å skape oppmerksomhet rundt tema både i små kommuner og i byene. Skriv et leserinnlegg da vel! Framgangsmåte: Du kan skrive hele selv eller låne fra dette forslaget (link til mal). Si gjerne ifra til annesofie@changemaker.no dersom leserinnlegget deres kommer på trykk slik at vi kan dele det på sosiale medier.


Snakk med venner og kjente om tema

Du/dere trenger: Engasjement

Hvorfor: Jo flere som kjenner til skatteproblemene og mener politikerne må oppdatere systemet, jo større sannsynlighet er det for at politikerne vil gjøre nettopp dette.

Framgangsmåte: Snakk med venner og familie og fortell dem hvorfor systemet må oppdateres! Oppfordre dem gjerne til ble med på kampanjen på oppdatere.no.


Hold foredrag i klassen

Du/dere trenger: Kampanjepresentasjon eller egen presentasjon, tillatelse fra læreren til å bruke en skoletime, Changemaerånd

Hvorfor: En hel klasse som sitter å hører på fakta om hovedtemakampanjen. En strålende mulighet til å spre informasjon, få flere til å bry seg og til å verve til Changemaker.

Framgangsmåte: Spør læreren din om du kan få holde foredrag i skoletime. Last ned kampanjepresentasjonen eller lag din egen. Les gjennom og forbered deg.

Tips: Ta med kult kampanjestæsj! Spør om du kan bruke en samfunnsfagstime eller samfunnsøkonimitime. Begge deler passer perfekt for kampanje om kapitalflukt og utdaterte skattsystemer.

Aksjoner i lokalmiljøet

Du/dere trenger: Kreativitet, positiv innstilling og Changemakerånd

Hvorfor: Skap blest om kampanjen og få flere med på laget.

Framgangsmåte: Her setter kun fantasien grenser:

  • Be folk forsøke å twittre uten smarttelefon: De kan skrive twittermeldingen på ark også kan lokalgruppen sende dem til finansministeren i posten.
  • Del ut kampanjebrosjyrer
  • Få folk på gaten til å skrive under på underskriftskampanjen Changemaker har sammen med Kirkens Nødhjelp og KFUK-KFUM Global med samme krav om et oppdatert skattesystem (send mail til Politiske Utvalg for Gjeld og Kapitalflukt gjeld@changemaker.no hvis du vil ha underskriftskort).

Vil du ha flere ideer eller lurer du på hvordan du går frem? Ta kontakt med Politisk Utvalg for Gjeld og Kapitalflukt på gjeld@changemaker.no

Hvordan gjør man det egentlig? Sjekk ut disse hjelpemidlene!