Embla får Innsiktsstipendet 2018

Åsne Hanto – 14.6.2018

Changemakers innsiktsstipend gikk i 2018 til tiltak som kan belyse årsakene til, og konsekvensene av, den urettferdige makt- og ressursfordelingen globalt. Embla Jørgensen ble inspirert av Alunorte-skandalen i Brasil til å undersøke de samme svakhetene ved norske selskap i Argentina. Foto: CHANGEMAKER

– Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet, sier Embla Husby Jørgensen (24), som mottar Changemakers innsiktsstipend for 2018. Hun skal se nærmere på norske investeringer i Argentina.

Embla, fortell! Hva skal du undersøke, og hvorfor Argentina?

– Flere norske selskap er til stede i Argentina og det er et ettertraktet land for norske investeringer. Da er det viktig at Changemaker og sivilsamfunnet forøvrig oppfyller sin vaktbikkjefunksjon og holder seg orientert om situasjonen. Den nylige Alunorte-skandalen i Brasil har dessverre illustrert hvor galt det kan gå (red.anmrk. I Alunorte-skandalen er Norsk Hydro anklaget for å ha sluppet tungmetaller ut i drikkevannet til befolkningen rundt et aluminiumsanlegg i Brasil. Norsk Hydro nekter skyld.)

Det er derfor interessant og relevant å undersøke hvorvidt bedrifter i Argentina har de samme svakhetene som Alunorte og eventuelt hvorfor standardene er ulike i Argentina og Brasil. Med en prosjektreise og grundig undersøkelse er målet med prosjektet å presentere en rapport med funnene som kan lanseres våren 2019, sier Jørgensen.

Hvorfor er du interessert i dette?

– Jeg er medlem i Changemaker og har tidligere sittet i politisk utvalg for investeringer. Jeg har bakgrunn fra blant annet Latin-Amerikagruppene og er engasjert i relasjonene mellom Norge og Latin-Amerika. Argentina har jeg aldri vært i, men synes det er et spennende land som jeg gleder meg veldig til å besøke og lære mer om. Dette arbeidet gleder jeg meg skikkelig til!

Vi ser frem til å følge Embla i arbeidet, og se rapporten hennes i året som kommer. Følg med!

Dette er innsiktsstipendet

  • InnsiktstipendetInnsiktstipendet deles ut av Changemaker én gang i året, til unge mennesker mellom 18 og 30 år som søker økt innsikt i nord-sør-spørsmål. Det kan søkes om totalt 20 000 kroner hvert år. Stipendet var en gave fra fredsmegler Petter Skauen og filmskaper Erling Borgen i 2011. Skauen og Borgen er æresmedlemmer i Changemaker, og har innspirert hundrevis av deltakere på sommer- og vinterleire gjennom hele Changemakers historie.