Changemaker blir selvstendig!

Åsne Hanto – 24.4.2017

Leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold, og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, signerte mandag samarbeidsavtalen som gjør Changemaker til en selvstendig organsiasjon.

Denne helgen bestemte Changemaker sin Årssamling at organisasjonen endelig skulle bli selvstendig. Den store begivenheten ble markert med taler, signering og kake mandag formiddag.

2017 er det året Changemaker fyller 25 år. Det samme året blir vi nå selvstendige. På årssamlingen (ÅS) i helgen ble den endelige avgjørelsen tatt. Mandag kunne dermed samarbeidsavtalen mellom Kirkens Nødhjelp (KN) og Changemaker bli signert av leder, Tuva Krogh Widskjold og generalsekretær i KN, Anne-Marie Helland til pomp og prakt og kakefest.

Anne Marie og Tuva skjærer kake

Changemaker vil fortsatt være ungdomsorganisasjonen til KN, men får eget organisasjonsnummer og juridisk ansvar for organisasjonen.

- Ved å bli en egen selvstendig organisasjon tar vi demokratiet på alvor, med all den friheten og de forpliktelsene det innebærer. Changemaker er moden til å ta dette ansvaret og utviklingen i verden viser at trenger en sterkt Changemaker styrt av, med og for ungdom som tør å ta de tøffe valgene, sier Tuva.

Anne-Marie Helland var tydelig stolt av ungdomsorganisasjonen sin da hun talte før signeringen.

- En mer kunnskapsrik og kreativ gjeng finner du ikke. Vi gratulerer og ser frem til masse godt samarbeid for en mer rettferdig verden i tiden fremover, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.

Både nye og gamle changemakere var tilstede under signeringen og hele fire ledere, nåværende og tidligere, var der for å feire organisasjonens store skritt ut i voksenlivet.

Storsatsing på skatteparadiser og våpeneksport

På ÅS ble det også vedtatt at politisk utvalg for fred skal få ansvar for hovedtemakampanjen 2018, med hovedfokus på norsk våpeneksport til ikke-demokratiske regimer. I 2014/2015 gjennomførte CM kampanjen “Skal vi stanse”, der man ba om å stanse norsk våpeneksport til ikke-demokratiske regimer. Med fortsatt norsk våpeneksport til blant annet den saudi-ledede koalisjonen som driver med menneskerettighetsbrudd i Jemen er denne saken viktigere enn noensinne. Derfor vil CM nok en gang rette lyskasterne mot den norske eksporten av militært materiell til diktaturer.

Men før det skal vi gjennomføre årets hovedtemakampanje! Utvalg for gjeld og kapitalflukt skal sette fokus på hvordan det globale skattesystemet snyter mange land for den skatten de skulle hatt. CM har tidligere fått gjennomslag i sitt arbeid for at Norge skal innføre land-for-land-rapportering. Vi vil nå gå enda lengre for å sikre at skatt fordeles riktig. Enhetlig skattlegging baserer seg på at multinasjonale selskaper skattlegges som ett konsern der skatten fordeles ut ifra hvor man har produksjon heller enn hvor man er registrert. Dette skal føre til at alle land, også utviklingsland med mindre ressurssterke skattemyndigheter, skal få den skatten de har krav på. En enhetlig tilnærming til skattlegging kan gjøre skatteparadiser irrelevante.

Nytt sentralstyre og utvalg

I helgen ble Tuva gjenvalgt som leder og får med seg Embla Regine Mathisen og Håvard Skogerbø som nestledere. Embla var med å starte lokalgruppen i Tønsberg og var leder der i to år før hun gikk inn i sentralstyret i perioden 2015/2016. Håvard har ledet kontrollkomiteen, vært medlem i utvalg for gjeld og kapitalflukt og vært leder for utvalget denne perioden.

De andre som har blitt valgt til verv er:

Sentralstyret:

Andreas Alexander Nordvang-Sandvold Fosby, Håvard Norli Rensvold, Ingrid Føsker, Gjermund Øystese, Herman Ringstad, Sabine Eliza, Harald Berger, Marte Steiro.

Politiske ledere

Idunn Lavik (utvalg for klima og miljø), Sondre Matias Vereide Nave (utvalg for internasjonal handel), Synnøve Ofte Jakobsen (utvalg for gjeld og kapitalflukt), Hanne Jansen (utvalg for fred), Ida Tengesdal (utvalg for global helse).