Blogg

Redaksjonen

- Vi må hjelpe hverandre for å hjelpe havene

08.06.2018

8. juni er verdens havdag. EU har foreslått forbud mot engangsplast, og norske politikere må se nøye på hva de kan gjøre for å bidra til å redde verdenshavene. Ikke bare ved å rydde havene, men ved å hjelpe andre land til å kutte utslippene sine.

FOTO: Snart er det mer plast i havet enn det er fisk, og skader dyrene i havet, de dyrene som lever av havet og de menneskene som lever av fiske. På verdens havdag er det på tide å se på hvordan Norge kan jobbe mot plast i havet i solidaritet med fattigere land.

8. juni er verdens havdag. EU har foreslått forbud mot engangsplast, og norske politikere må se nøye på hva de kan gjøre for å bidra til å redde verdenshavene. Ikke bare ved å rydde havene, men ved å hjelpe andre land til å kutte utslippene sine.

Foto: Changemaker/Anne Sofie L. Bergvall

Denne teksten er skrevet av Shruti Sivachandran (15) som hadde arbeidsuke i Changemaker, og publiseres i anledning verdens havdag 8. juni.

EU vil forby plastbestikk og andre engangsprodukter av plast. Dette synes Changemaker er bra. Vi jobber med å få miljøet til å bli bedre, og ved å kutte ut plastbestikk og andre plastprodukter, er det med på å gjøre miljøet i verden mye bedre. Derfor støtter vi EU i avgjørelsen om å kutte ut det meste av engangsproduktene av plast og vi vil at regjeringen også skal gjøre det samme. Vi vil at regjeringen skal gjøre flere ting til å hjelpe miljøet.

Mange take-away restauranter pakker maten med for mye plastikk. Dette må det bli slutt på! EU generer 31 kilo plastavfall, som tilsvarer 16 millioner tonn plastemballasje til sammen, og knapt en tredjedel av plastavfallet resirkuleres i dag i EU. Dette er utrolig dårlig for naturen, og vi kan ikke bare vente på at ting fikser seg av seg selv, vi må gjøre noe. Det er også grunn til å tro at et forbud mot plastbestikk vil gjøre at man får flere, mer bærekraftige alternativer.

Mye av plastforbruket skjer i utviklingsland. Dette skjer blant annet fordi en del land ikke har gode nok systemer for resirkulering og søppeltømming. Derfor må rikere land som har muligheten til å gjøre en forskjell, ta ansvar ved å kuttet ut plast og hjelpe utviklingslandene med å få et system. Vi må hjelpe hverandre for å klare å redde jorda.

Norge er opptatt av klima og miljø. Derfor synes vi det er bra at Oslo skal være den første byen i verden til å kutte ut engangsplast. Dette har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) lovet. Men, det holder ikke bare med at en by gjør det, men regjeringen burde gå inn for et nasjonalt forbud. Det er hvis hele Norge gjør det at vi kan lage en stor forskjell.

Et av målene til EU er at innen 2030 skal all plastemballasje resirkuleres, forbruket av engangsplast reduseres og bruken av mikroplast begrenses. Regjeringen i Norge burde gå inn i dette tiltaket, fordi vi har muligheten til det. Vi har penger og mange engasjerte som er villig til å hjelpe til. Vi mennesker må starte med å ta mer hensyn til jorda vår, hvis ikke kommer det til å ende tragisk. Å passe på miljøet er viktig, og du kan være en av de som hjelper til. Ikke gi opp på jorda.