Blogg

Åsne Hanto

Fremtidshåp på bysykler i skatteparadis

23.06.2017

Nederland, hipsterjuice og skatteprat - altså Changemaker på konferanse om utvikling og finans.

Nederland, hipsterjuice og skatteprat - altså Changemaker på konferanse om utvikling og finans.

På to oransje bysykler ruller vi inn på parkeringen i det gamle fabrikkområdet. Solen brenner 33 grader varm. I et oppusset industrilokale ved en av Nederlands utallige kanaler er verdens viktigste NGOer for skatterettferdighet samlet for å nettverke og sippe på økologisk kaffe fra resirkulerte pappkopper og ferskpresset appelsinjuice i norgesglass. Blant deltagerne fins en sterk, norsk delegasjon, med representanter fra Kirkens Nødhjelp, ForUM, Redd Barna, SLUG - nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, og selvsagt: Changemaker. Alle vil være med når Eurodad, europeisk nettverk for gjeld og utvikling, arrangerer internasjonal konferanse om finans for utvikling hvert andre år, denne gangen i den administrative hovedstaden i Nederland, nemlig i Haag.

Blant folk i hvite skjortekrager og blomstrete kjoler er vi, Karl og Synnøve, klart de yngste. Og sannsynligvis de eneste som er her frivillig. Garantert de eneste som bor på hostell og leier sykkel som fast framkostmiddel. Men det blir tidlig konkludert i en plenumsdebatt at det ikke gjør noe at vi er unge, fordi de voksne på konferansen har tro på fremtiden. Og fremtiden er oss - alle medlemmer i Changemaker, alle unge rundt om i verden som jobber for å rette opp de feiltrinn man har gjort gjennom historien. Som eneste ungdomsorganisasjon på plass, og som representanter fra PUGK, ser vi det altså som vår oppgave å lære av de erfarne og samtidig stille spørsmål og kritisere for å finne nye løsninger på noe så utrolig viktig, men akk så usexy, som gjeld og kapitalflukt.

I 3 dager har vi vært på debatter, hørt på, og diskutert strategier for kommunisere og bli enige om hva som må bli gjort. Hva er løsningene, tenker du? Det tenker vi også. Men mer om de senere. Dag 1 starter med et innføringsseminar om Privat-offentlig samarbeid og muligheter for en global kampanje for dette. Slike samarbeid innebærer at det offentlige slipper inn private aktører for å drive eller tilby en offentlig tjeneste som f.eks. innenfor transport, utdanning eller helse. Dette kan føre til et dårligere tilbud og langvarige gjeldsproblemer for land. Som medlemmer av gjeld- og kapitalfluktsutvalget er dette et interessant tema i fremtiden, men først skal jo Changemaker ha hovedtemakampanje på skatt og rettferdige løsninger for fremtiden!

For årsaken til at vi er her, er jo å lære mer om skatt og hvordan det henger sammen med global utvikling. Vi har hørt mange forskjellige organisasjoner snakke om skatt de siste 3 dagene; alle snakker om mangel på åpenhet i finanssektoren og hvordan det fører til at pengene suges ut av alle land som med støvsuger, og hvor de ender opp i en liten sort støvsugerpose i et eller annet skatteparadis.

Dag 2 lærte vi enda mer om privat-offentlige samarbeid, men fikk også snakket om kapitalflukt og “The Race to the bottom”. Representanten fra Latin-Amerikansk nettverk for gjeld og utvikling satte ord på det vi følte: We have two options - we can fight this fight, or we can forever keep getting robbed.

På enkelte av debattene under konferansen holdt vi på å knekke sammen av varme og håpløshet, da hverken ACen eller løsningene var på plass, og heller ikke ble diskutert. Dessverre føltes strategimøtene mest som en mediaoppdatering som kunne blitt sendt ut av Anne Sofie, der de fortalte om politikernes “plaster-på-såret-politikk” i stedet for å planlegge handlingsalternativ og løsninger, nettopp det vi var mest gira på å lære om.

Siste dagen av konferansen er det lyn og torden i lufta, en dramatisk avslutting på konferansen som kan symbolisere det negative fremtidssynet på utvikling som vi følte noen av speakerne uttrykke. Men selv der lynet slår ned kommer sola frem etterpå, og i løpet av kommende år vil det skje forandringer, i hvert fall i EU sin politikk. Spørsmålet er bare hvor lenge vi må vente. Da vi løp ut i regnet etter tre dager på hipsterfabrikken så ikke været ut til å klarne, og heller ikke løsningene på problemene. Det viser at fremtiden faktisk ligger hos oss allerede nå, for når de voksne på konferansen diskuterer, er Changemaker med og lager gode løsninger. Vi føler oss stolte når vi kommer tilbake til Norge og til Changemaker, for vi vet at vi faktisk tar tak i problemene der de starter, og kommer med konkrete forslag på hvordan vi skal gjøre verden til et bedre sted for alle. Det er utrolig mye som skjer bak lukkede dører og som vi ikke har oversikt over, men det betyr ikke at det ikke skjer ting - det er mange utrolig gode organisasjoner som jobber så hardt de kan for forandring, og selv om vi opplevde at konkrete forslag på løsninger var få disse tre dagene, er det vanskelig å ikke få trua på at det kommer til å ordne seg. Vi er kanskje ikke der enda, og vi har mye igjen å diskutere og bli enige om. Men selv om lynet slår ned nå, så kommer sola til å bryte gjennom skyene, og det kommer vi til å være med på å sørge for. #klartvikan