Blogg

Åsne Hanto

Påskeferie i Kongo

12.04.2017

Mange forbinder påsken med ski, appelsiner, Kvikk-Lunsj og påskekrim, men for to Changemakere blir påsken i år ganske annerledes. Vi er nemlig i DR Kongo for å jobbe med kjønnsbasert vold og ungdomspåvirkning!

FOTO: Thea og Anne May tilbringer påsken i Bukavu, i Den demokratiske republikken Kongo, hvor de holder workshop i kampanjearbeid og advocacy.

Mange forbinder påsken med ski, appelsiner, Kvikk-Lunsj og påskekrim, men for to Changemakere blir påsken i år ganske annerledes. Vi er nemlig i DR Kongo for å jobbe med kjønnsbasert vold og ungdomspåvirkning!

I omtrent et år har Changemaker deltatt i et samarbeid med Kirkens Nødhjelp og Arigatou International som går på ungdomspåvirkning og advoacy. I oktober i fjor var tre Changemakere i Addis Ababa, og resultatet av en intens uke ble ungdomsnettverket REJADH/YCNR, et ungdomsnettverk som jobber i Mali, Burundi, Somalia, Sør-Sudan og DR Kongo for å endre årsakene til kjønnsbasert vold.

Nå er vi, Anne May og Thea, altså tilbake på kontinentet. Denne gangen er oppgaven å følge opp de to lokale gruppene i Kongo, og fortsette å lære bort hvordan ungdom kan påvirke politikk. For øyebliket befinner vi oss i Bukavu i Nord-Kivu. Reisen var kort sagt lang: Oslo-Stockholm-Addis Abeba-Kingali-Kamebe før vi kjørte bil over grensen mellom Rwanda og DR Kongo. Vi kom oss dog pent frem og ble godt tatt imot på KNs kontorer her nede.

Det er tydelig at kjønnsbasert vold er et tema som for mange er svært nært, og veldig veldig viktig. Etter kun en dag har vi vært inne på store temaer som hvilken rekkefølge det er best å forandre verden i, psykologiske problemer hos både offer og overgrepsmann, etterdrønningene av krig og konflikt, og hvor viktig mødre er i det kongolesiske samfunnet. Det er utfordrene, men også veldig veldig spennende, og vi lærer nye ting hele tiden. Det er helt utvilsomt at kjønnsbasert vold er en grobunn for konflikt og utfordringer, men engasjementet og lærelysten disse ungdommene har smitter. Her i Bukavu er det ingen tvil om at KLART VI KAN FORANDRE VERDEN!

Vi oppdaterer mer i uka som kommer. Til helgen skal vi besøke Dennis Mukweges 'Cities of Joy' som er et senter for overlevende etter seksuell vold. Vi skal også besøke 'Maison Lydia' som er en annen organisasjon som jobber med samme problematikk. På søndag reiser vi sørover til Goma hvor vi skal møte en annen gruppe ungdommer og gjøre samme undervisningsopplegg.

Valentin Aganze Cimusa fra Bukavu, deltar på workshopen som representant for den kongolesiske delen av nettverket REJADH.