Ble du sjokkert, Siv Jensen?

Åsne Hanto – 10.11.2017

Finansminister Siv Jensen og Skattedirektør Hans Christian Holthe. Foto: Finansdepartementet

Det ble ikke vi.

Etter så mange avsløringer er det urovekkende at det har skjedd så lite. Enten så er ikke finansministeren klar over hvor alvorlig problemet er, eller så bryr hun seg ikke.

For Siv Jensen, dette er mye større enn oss. Selv om Norge mister milliarder er det de som har minst det går hardest ut over. Utviklingsland mister opp mot 970 milliarder dollar årlig, dobbelt så mye som de mottar i bistand og investeringer. Skal vi skape utvikling og vekst i utviklingsland fremover må de få skatten de har krav på. Vi trenger handling, og vi trenger det før skattegrunnlaget i Norge og i utviklingsland forsvinner totalt.

I Norge svikter Regjeringen i oppfølgingen av en utvidet land-for-land rapportering og et offentlig eierskapsregister. EU er frampå og diskuterer nå å innføre regler som skal sikre et skattesystem der selskaper betaler skatt der verdien skapes. Det er naivt av Regjeringen å tro at det er tilstrekkelig å utveksle skatteopplysninger og vente på internasjonale prosesser. Norge må tørre å gå mye lenger. Bli med Changemaker på oppdateringen til et skattesystem der selskaper skattlegges som det de faktisk er, et stort selskap. Først da kan man gjøre skatteparadiser ubrukelige.

Skrevet av Tuva Krogh Widskjold, Leder i Changemaker. Innlegget ble publisert i Aftenposten 09.11.2017