Adjø 2018 and thanks for all the politiske gjennomslaget!

Changemaker Norge –21.12.2018

AKTIVISTENE: Tusen takk til alle aktivister, medlemmer, støttespillere og partnere! Uten dere hadde ikke vi fått til alle de flotte tingene vi har klart i 2018.

Verden blir et bedre sted med Changemakers arbeid! Se alle de flotte tingene vi har fått til i 2018.

2018 var ikke bare året hvor fregatter sank, ministere og stortingspresidenter måtte gå og alle ble enige om at OsloMet er et dårlig navn. Det har også skjedd store utfordrende ting internasjonalt. Konflikten i Jemen har har blitt verdens største humanitære katastrofe; tørt klima har skapt altutslettende skogbranner i både USA og Sverige, Storbritannias løsrivelse fra EU har vist seg smertefull og flere og flere høyreekstreme krefter har fått mer makt i Europa.

Heldigvis ser vi at det skjer en god del positive ting også og disse tingene skjer fordi aktivister over hele verden jobber for forandring. Derfor vil vi i Changemaker feire noen av våre seire og milepæler for 2018, som i har fått til takket våre støtten fra våre medlemmer, støttespillere og partnere!

Verden er ett skritt nærmere å løse klimakrisen!

Det er under en uke siden klimatoppmøtet i Katowice, Polen (COP24) ble ferdig. Der ble alle landene enige om en “regelbok” som beskriver hvordan vi skal klare å nå målene i Parisavtalen. Nå er det viktig at Norge og andre rike land tar sitt historiske ansvar! Det arbeidet som ble gjort i Polen må fortsettes hjemme, og da er det ekstra viktig at vi som sivilsamfunn presser på besluttningstakerene.

Regjeringen stanset våpeneksport til Saudi-Arabia!

I november bestemte regjeringen at de vil fryse nye lisenser av krigsmateriell til Saudi-Arabia. Tidligere i år ble det også kjent at regjeringen ikke ønsker å selge våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Dette er kjempebra, både fordi dette er land som systematisk bryter menneskerettighetene og fordi de begge deltar i krigen i Jemen - verdens største humanitære katastrofe. Changemaker fortsetter med fornyet iver kampen for at Norge skal stanse salget av alt krigsmateriell, ikke bare våpen og ammunisjon, til alle autoritære regimer, ikke bare de som får medieoppmerksomhet.

Fredspris mot voldtekt som våpen i krig

Årets fredspris gikk til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mot seksualisert vold som våpen i krig og konflikt. Seksuell vold i krigføring har lenge blitt brukt som et våpen for å kontrollere en befolkning ved å påføre dem skam og andre sosiale sanksjoner. Changemaker håper at denne fredsprisen kan føre til at vi får på plass kontrollmekanismer og straffeforfølger forbrytelser knyttet til kjønnsbasert vold.

Egentlig eierskapsregister på dagsorden

I dag gjør komplekse eierstrukturer og hemmelighold det vanskelig å avdekke eierskapsforhold. Høy grad av finansielt hemmelighold gjør det enkelt å skjule kriminell aktivitet begått av selskaper og i praksis umulig å sanksjonere de som er ansvarlige. Dette bidrar til økt finansiell kriminalitet og uetisk kapitalflukt. Derfor er det en seier at Finansdepartementet i høst la frem et lovforslag om et egentlig eierskapsregister, som skal gjøre det lettere å finne ut hvem som er de egentlige eierne av et selskap.

Andre politiske seire du kan skåle for på nyttårsaften:

  • 12 nye land har signert FNs atomvåpenforbud og 16 har allerede ratifisert det.
  • UiT vedtok i mai nye prinsipper for etisk lisensiering av medisin på bakgrunn av Changmakers rapport fra 2016.
  • Skatt for utvikling har blitt et satsningsområde for norsk utviklingspolitikk, og prosjektet har fått betydelig mer økonomisk støtte. Man jobber mot en økning fra 4 millioner kroner i 2017 til 268 millioner i 2020.
  • Hepatitt C medisin har blitt billigere! Verdensborgere kan nå få tak i generiske varianter av den ellers så dyre medisinen. Man kan spare hele 80% på hver dose!
  • Stortinget har diskutert “Google-skatt”, en måte å skattlegge multinasjonale teknologiselskaper.

...og noen gode nyheter for Changemaker som organisasjon:

  • Vi har blitt over tusen medlemmer i 2018!

Er du ikke medlem enda? Bli med og skap ordentlig forandring i verden med oss. Meld deg inn her.

  • Vi har vervet hele 417 personer. Sykt bra jobbet av lokalgruppene våre som har stått på!
  • Changemakere har holdt skoleringer og foredrag for over 8000 ungdommer i hele Norge!

Vil du at vi skal holde foredrag for din organisasjon, klasse eller lokalgruppe? Les mer.

  • Hele 46 personer liker arbeidet vårt så godt at de støtter oss med fast beløp i måneden.

Vil du eller noen du kjenner bli fast giver til Changemaker? Finn ut mer.